Două liste


Intima mea convingere, pe care o tot spun oricui e dispus să mă asculte, este că orice om din lumea asta (sigur și Chuck Norris și Brad Pitt și Elisabetha a II-a) are o listă cu lucruri care nu i s-au întâmplat, pe care nu le are, unde sunt trecute toate lucrurile rele care i s-au întâmplat pentru că, nu-i așa, n-a avut noroc, pentru că lumea e rea, karma is a bitch, etc.

Și în același timp, tot orice om din lumea asta, are o listă cu lucruri bune de care s-a bucurat de-a lungul anilor, listă ce cuprinde reușitele, momentele în care s-a simțit apreciat, iubit, întâmplările frumoase și toți oamenii buni.

Și la fel de convinsă sunt că există și două categorii de oameni:

A. Unii care își mențin în prim planul conștiinței lor doar prima listă, își aduc aminte doar de lucrurile mai puțin bune, de momentele în care n-au avut noroc și, de fiecare dată când o fac, o iau de la capăt cu văitatul, cu acuzații la adresa celorlalți, la adresa destinului, a divinității, continuând să își amărască sufletul cu ceva ce s-a întâmplat poate cu mult timp în urmă, care nu mai poate fi schimbat și care, oricum nu mai face parte din viața lor prezentă. Adică, din cea pe care AZI o trăiesc.

B. Minunat este că există și cealaltă categorie de oameni care au această abilitate de a-și bucura sufletul gândindu-se la toate întâmplările frumoase din viața lor, la oamenii buni alături de care le-au trăit și care, datorită acestui fel de a se raporta la viață, reușesc să trăiască în armonie și echilibru.

Primei categorii de oameni, aceia care au în fața ochilor doar lista de „Eu nu am…” le spun că stă în puterea lor să își îndrepte atenția către ceea ce au, spre ceea ce li s-a întâmplat frumos; pot să facă acel exercițiu de memorie și să înceapă să-și aducă aminte de reușitele lor și ale celor dragi, de momente în care s-au simțit liniștiți ori încântați de ceea ce trăiau. Și, ușor-ușor, zi după zi, vor putea să ajungă să trăiască o viață mult mai frumoasă, lipsită de acea permanentă nemulțumire.
Să nu credeți că făcând așa va dispărea cealaltă listă – aceea cu nemulțumiri și lăcrămații – dar cu siguranță vă spun că, pe fondul acela de liniște și echilibru pe care îl veți trăi atunci când vă concentrați pe ceea ce este bun în viața voastră, veți putea găsi soluții pentru unele dintre probleme, veți găsi putere să acceptați un trecut care nu mai poate fi schimbat iar planurile de viitor vor fi făcute plecând de la o premisă optimistă bazată pe încrederea în sine.

Cred că, pentru mulți dintre voi, acum în prag de an nou, v-ar fi de folos să începeți să scrieți o listă cu „Lucruri pentru care pot și trebuie să fiu recunoscător”. Scrieți pe o foaie de hârtie titlul ăsta și începeți cu:
– Respir
– Aud
– Văd
– Vorbesc
– Merg… Și continuați fiecare cu ceea ce are în viața lui: un acoperiș deasupra capului, faptul că azi ați mâncat și ați băut apă, că sunteți lipsiți de griji materiale, că există oameni în viața voastră pe care îi iubiți și care vă iubesc, etc, etc.

Lăsați lista deschisă și continuați să o completați de fiecare dată când vă mai vine o idee, când veți mai descoperi încă un lucru care există în viața voastră și pentru care vă puteți bucura. Citiți acestă listă în fiecare dimineață la cafea ca să știți cine e omul care începe ziua aceea. Faceți lucrul ăsta până când începeți să trăiți acea starea de gratitudine și, într-o zi, o să vedeți, veți fi surprinși că puteți să vedeți partea bună a unui lucru, a unei întâmplări, a unui om. Atunci o să știți că o idee citită undeva, pe un blog, în preajma revelionului 2020, a devenit modus vivendi. Dacă observă și alții că ceva s-a schimbat la voi tot ce aveți de făcut este să le spuneți că se poate.

Spor la treabă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.