Viața mea este frumoasă pentru că…?


De ani de zile le spun oamenilor care vin în terapie sau celor care au participat la psihoatelierul Managementul emoțiilor că ne este de mare folos să ne facem o listă cu lucruri fără de care viața noastră nu este frumoasă. Să devenim astfel conștienți că avem preferințe, că avem o scară de valori pentru ca astfel să nu mai lăsăm pe nimeni niciodată să ne țină departe de ele.

Evident că lista fiecărui om cuprinde lucruri diferite dar ceea ce le spun oamenilor întotdeauna este următorul monolog:

– Eu, pentru că sunt un pic defectă 😀 datorită (sic!) faptului că am lucrat într-un spital de urgență, fapt pentru care înțeleg viața dintr-o altă perspectivă, vă recomand să vă începeți această listă cu:

  • respir
  • văd
  • aud
  • vorbesc
  • merg
  • înțeleg ce mi se spune…

Faceți-vă lista și pe măsură ce veți scrie multe altele în ea, fiți recunoscători pentru toate, pentru că acest sentiment de gratitudine ne ajută să mergem mai departe având un pic mai multă încredere.

Ce facem în perioada asta cu frustrarea adusă de lipsa multor lucruri? Păi, o transformăm într-un instrument cu care să explorăm și să identificăm exact ce ne lipsește cu adevărat din toate câte le făceam acum ceva vreme și nu le mai facem. Și, bineînțeles le trecem pe listă.

La fel și cu cele pe care le (re)descoperim acum când stăm în solitudine sau alături de cei dragi. Le punem și pe ele pe lista aceea.

Iar pentru cei pe care i-a prins izolarea aceasta alături de oameni lângă care nu se mai regăsesc, în loc să continue o ceartă sterilă, mai bine își fac în sinea lor un plan viabil care să îi ajute ca după 1 lună, 2, 3 să poată să îl pună în aplicare și scape de acolo. De aceea lista aceasta le poate fi de folos, pentru că planul trebuie să cuprindă și „… când voi fi în afara acestei relații, voi trăi așa… conform listei pe care o fac acum.”

Păstrează această listă ca să ai la ce să te întorci atunci când o să începi să alergi din nou (căci va veni și acea zi) și o să te plângi că viața ta nu e frumoasă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.