Iertarea este o alegere pe care o faci ca să te poți elibera din închisoarea emoțională a furiei, a urii si ranchiunii. Furia, ura si resentimentele te pot „consuma” de așa manieră încât să înlocuiască tot ceea ce tu însemni, toate ceea ce te-ai străduit să fii până să te fi lăsat cotropit/ă de neiertare.
Cât timp nu îi vei ierta pe cei care ți-au făcut rău, vei continua să rămâi în închisoarea ta emoțională și prin asta ei, fără ca măcar să știe și de multe ori fara să își fi dorit, vor continua să îți facă rău și să îți influențeze calitatea vieții.
Ce poți face?
În primul rând să înțelegi și să admiți că iertarea nu este despre ceilalți și nu este despre a le da lor ceva.
Iertarea este despre a tine.
De aceea e nevoie să faci alegerea să ierți conștient. Să te eliberezi de legătura pe care o ai cu alt om doar prin intermediul urii, furiei, resentimentelor sau al fricii. Mai ales cu oamenii pe care i-ai iubit.
Renunțând la aceste emoții negative îți câștigi eliberarea pe care doar iertarea ți-o poate aduce așa că, m-am gândit că dacă îți spui aceste cuvinte până când le vei cuprinde cu adevărat sensul poate că îți va fi de folos.
”Iert pentru mine însumi pentru că iertarea este darul ce îl fac sufletului meu pe care astfel îl eliberez să mai care ceva ce nu i-a aparținut niciodată. Iertarea este o alegere pe care o fac conștient alegând să:
🙂 nu îmi mai las mintea să continue dialoguri de mult încheiate,
🙂 nu mai zgândăr întâmplări peste care nu las să se așeze praful pentru că le tot întorc pe toate părțile;
🙂 iert oamenii care nu au știut să primească darul de iubire cu care m–am îndreptat către ei,
🙂 iert cuvintele nepotrivite ce mi-au fost spuse ori gestul dur făcut de un alt om către mine.
Mânia, tristețea, obida, ranchiuna, resentimentele sunt „otrăvuri” pe care le consum eu cu gândul la cei care mi-au greșit iar planurile de răzbunare țesute de mintea mea sunt plasa în care doar eu voi rămâne prizonier/ă.”
*
PS: și daca iertați și dacă nu, cealaltă persoană (credeți-mă pe cuvânt!) mănâncă, bea, doarme și iubește bine mersi și cu și fără iertarea voastră. De aceea iertarea nu are legatura cu ei, cei care ne-au greșit pentru că mânia care ne macină pe noi nu îi va afecta pe ei niciodată dar ne va împiedica să ne facem viața frumoasă.
De ce e benefic pentru mine să iert? Pentru că drumul spre o viață mai bună este tot timpul în construcție iar ura și ranchiuna sunt niște bolovani care stau fix în mijlocul acestui drum.
Cum stiu că am iertat? Când nu o să mă mai „facă pe la stomac” amintirile alea sau, mai elegant spus, cand n-am să mai „cheltui” emoții cu gândul la omul, întâmplarea ori amintirea aia.
Spor la iertare va doresc!
PPS: cam asa se vede viata prin filtrul urii… Ne dăm seama că ceva e acolo dar habar nu avem ce. Iar „acolo” nu este altceva decât viața noastră.

Un gând despre “Darul iertării”