Liniștea minții și șoapta sufletului


Cam așa e și în viață cum e în poza asta făcută azi în zorii zilei în Cișmigiu. Te trezești în fața unei bucăți de viață despre care ai o doar o vagă idee unde te va duce. Și totuși te încumeți să faci efortul pentru că ceva îți spune că ești pe drumul cel bun. „Ceva”-ul acesta unii îl numesc instinct, alții feeling sau suflet. Tot ce avem de făcut este să facem liniște în mintea noastră, să nu-i mai dăm voie să melițe gînduri care nu au legătură cu realitatea pentru ca astfel să putem auzi ce ne spune sufletul. Pentru că, de fiecare data când ne ascultăm sufletul lucruri bune ne așteaptă la capătul acelui drum pe care am apucat să mergem la un moment dat fără să știm exact unde ne va duce.

Cum adică să facem liniște?

Păi, să oprim toate gândurile acelea care nu au legătură cu realitatea și să ne ancorăm în „aici și acum”.

Ce înseamnă să trăiesc în realitate?

Ăăăă…Păi, uite, de exemplu acum când tu citești un text scurt pe un blog de ce crezi că îți este de folos:

  • să te gândești la ce factură ar trebui să plătești (sau/și)
  • să te gândești la ce discuții ai avut aseară cu partenerul/a sau oricine altcineva (sau/și)
  • să te gândești că șeful este supărat pe tine și îți fie frică că te va sancționa cu toate că nimeni nu a adus în discuție așa ceva (sau/și)
  • să te gândești că îți e (un pic) rușine că nu ai sunat-o ieri pe mama ta.

Așa cum înțelegi doar pe jumate ce citești la fel ești de atent/ă și la ce își spune instinctul. Cum crezi tu că vei înțelege vreodată ce îți spune sufletul, ce semnale îți transmite despre ce ar fi cel mai bine să faci cu tine și cu viața ta dacă tu învârți în capul tău gânduri care nu au legătură cu momentul pe care îl trăiești?

Vrei să citești (și să înțelegi) dar ți-ai adus aminte de factură?

OK. Ori te oprești din citit și plătești on line ori te oprești din gândit la factură și te concentrezi la ce ai putea să extragi bun din textul pe care îl citești. Ruminezi la discuțiile care au avut loc ieri sau (și mai grav) la cele care nu au avut loc niciodată (pentru că șeful tău, sincer nu ți-a spus că te sancționează, doar ți-a spus că nu ai făcut ceva bine). Asta înseamnă că te crezi un bun profet ori poate dai în cărți de tarot și așa crezi că poți să prevezi viitorul… Acum serios, vrei să vorbim despre asta?

Învățați să faceți liniște în minte și veți auzi ce vă spune sufletul.

N-ai sunat-o pe mama?
E la fel ca în cazul cu factura: ori te oprești din citit și vorbești cu ea, ori termini de citit și aloci câteva minute unei discuții cu ea. Dar, pe bune acum, obișnuiți-vă să faceți un singur lucru o data. Nu mai credeți că puteți performa fiind multitasking. Sunt studii care arată că performanța nu o obținem dacă ne e gândul în 7 locuri. Iar dacă e să vorbim din perspectiva consumului de energie și de timp vă veți da seama că nu merită.

Cum îți dai seama de toate astea?
Păi, adu-ți aminte cât de obosit ajungi seara acasă și de cele mai multe ori și târziu nu pentru că ai fi muncit mai mult ci pentru că mintea ta a fost atentă în mai multe locuri o dată. Dacă ti-e gândul doar la ceea ce faci (la fiecare mail, la fiecare discuție în parte și doar atât) consumul de energie și de timp se reduce la jumate. Și, îți mai spun un lucru: viața se trăiește aici și acum, nu în imaginația ta care de cele mai multe ori te mai și angoasează, te face să te temi de ce va fi, îți frânge aripile cu care ai putea să explorezi și alte zări, unde să cunoști și alți oameni de la care să înveți alte lucruri de care să te bucuri și la care poate nici nu te-ai gândit.

Învățați să faceți liniște în minte și veți auzi ce vă spune sufletul. El știe exact care sunt lucrurile de care avem nevoie, care sunt oamenii lângă care e bine să fim, ce mâncare are nevoie corpul acum pentru a-și putea menține o stare de sănătate, când e timpul de odihnă și când e timpul de joacă, pentru că da, avem nevoie, inidferent de vârstă să ne jucăm.

Faceți acest exercițiu de ancorare în realitate cât mai des pentru că este ca un mușchi care se dezvoltă pe măsură ce îl folosim și veți vedea că, la un moment dat, va deveni un mod de viață.

Spor la treabă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.